Επίσημα εγκαίνια του νέου κέντρου του Νάρκωνον Τουρκίας που θα ανταποκρίνεται στην εξάπλωσή του.
Επιστολή αναγνώρισης προς το Νάρκωνον Τουρκίας από την κυβέρνηση της Άγκυρας.

Όταν η Ντίλα Τέζεμιρ, μια Τουρκάλα τραγουδίστρια, αντίκρισε την απελπισία που προκαλεί η χρήση φαρμάκων/ναρκωτικών στη χώρα της –τόσο με τη μορφή ενός ανεξέλεγκτα αυξανόμενου εθισμού όσο και με τη ραγδαία αύξηση του εθισμού παιδιών που σημειώθηκε την περασμένη δεκαετία– τότε εκείνη κι ο συνάδελφός της Ισμαήλ Καράκας αποφάσισαν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Άρχισαν την έρευνα για την εξεύρεση ενός αποτελεσματικού προγράμματος κι έτσι ανακάλυψαν το Νάρκωνον.

Το αποτέλεσμα αυτού είναι το Νάρκωνον Τουρκίας, το πρώτο κέντρο Νάρκωνον στη χώρα που κλείνει πλέον τον πρώτο χρόνο της δέσμευσής του να βοηθήσει τους εθισμένους.

Η πρόκληση για το Νάρκωνον Τουρκίας είναι τεράστια, μιας που αντιμετωπίζει την ανάγκη για παροχή προληπτικής και κατασταλτικής βοήθειας στο θέμα των φαρμάκων/ναρκωτικών σε μία χώρα όπου, από το 2004 μέχρι το 2012, τα άτομα που χρήζουν υποστήριξης έχουν ανέλθει από 40.000 σε 227.000, σύμφωνα με την ημερήσια έγκριτη εφημερίδα της Κων/πολης «Today’s Zaman». Η πλειοψηφία εκείνων που ζητούν θεραπεία είναι άντρες κάτω από 25 που είναι εθισμένοι στα οπιούχα. Πάνω απ’ τους μισούς έχουν ήδη περάσει από δυο ή περισσότερα προγράμματα αποθεραπείας και έχουν ξαναγυρίσει στη χρήση φαρμάκων/ναρκωτικών.

Όχι μόνο αυξάνεται ταχύτατα ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που έχουν εθιστεί στα φάρμακα/ναρκωτικά ή το αλκοόλ, αλλά και η ηλικία των εθισμένων γίνεται όλο και μικρότερη. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και του Εθισμού από Φάρμακα/Ναρκωτικά τοποθετεί την αιτία για το φαινόμενο αυτό στη διαρκή διακίνηση ηρωίνης και κάνναβης μέσω των περασμάτων διακίνησης ναρκωτικών που ενώνουν το Αφγανιστάν με την Ευρώπη.

«Πέρασα από άλλα δεκαπέντε προγράμματα απεξάρτησης. Κανένα απ’ αυτά δεν δούλεψε. Το Νάρκωνον ήταν το τελευταίο μου πρόγραμμα, και τώρα πια έχω ήδη κλείσει επτά χρόνια που είμαι απολύτως καθαρός. Το μέρος αυτό άλλαξε τελείως τη ζωή μου».

Το φαινόμενο του αυξανόμενου εθισμού παιδιών αποτελεί μία τεράστια έγνοια για το Νάρκωνον Τουρκίας και ενθαρρύνει την εκπαίδευση στο θέμα των φαρμάκων/ναρκωτικών και τις ενέργειες πρόληψης. Το Νάρκωνον μνημονεύει την αναφορά της ημερήσιας εφημερίδας Χουριέτ, σύμφωνα με την οποία πάνω από 3.000 παιδιά έχουν αναζητήσει βοήθεια στο πρόβλημα του εθισμού τους από το υπουργείο υγείας, αλλά μόνο τρεις από τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν στη χώρα ειδικεύονται στα προβλήματα εθισμού των παιδιών.

Το προσωπικό του Νάρκωνον Τουρκίας σχεδιάζει να κλιμακώσει τις ενέργειές του για την εκπαίδευση πάνω στο θέμα των φαρμάκων/ναρκωτικών κατά τον δεύτερο χρόνο της λειτουργίας του και να διαδώσει την άποψη ότι είναι εφικτή η αποτελεσματική και μακρόχρονη ελευθερία από τον εθισμό, καθώς κι ότι η καλύτερη πρόληψη είναι η εκπαίδευση – η βοήθεια προς τα παιδιά είναι η εγγύηση ότι δεν θ’ αρχίσουν τη χρήση φαρμάκων/ναρκωτικών ευθύς εξαρχής. Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, το προσωπικό του Νάρκωνον κάνει τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις, καθώς και διαλέξεις σε σχολεία, και δημιουργεί συμμαχίες με τοπικούς οργανισμούς.

«Θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι ο εθισμός δεν είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό ούτε και ανίατη νόσος που απαιτεί αιώνια θεραπεία κι ότι ένας εθισμένος δεν είναι ένας εθισμένος για μια ζωή», λέει η Τέζεμιρ. «Είμαστε αφοσιωμένοι στη βοήθεια χιλιάδων συμπολιτών μας, ώστε να ξεπεράσουν τον εθισμό τους και να ζήσουν μια λαμπερή και παραγωγική ζωή. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε πράξη με το πρόγραμμα Νάρκωνον».