Χρήση Φαρμάκων/Ναρκωτικών

Όταν κάποιος παλεύει με τη χρήση φαρμάκων/ναρκωτικών ή όταν θεωρείται χαμένος εξαιτίας του εθισμού, η οικογένεια και τα κοντινά του πρόσωπα χρειάζονται γρήγορα πληροφορίες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν. Αυτός είναι ο σκοπός αυτής της σελίδας. Εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες, τα κέντρα του Νάρκωνον για την απεξάρτηση από τα φάρμακα/ναρκωτικά σώζουν ζωές εθισμένων, και ελπίζουμε ότι μπορούμε να σε βοηθήσουμε να καταλάβεις τη λύση για τη χρήση φαρμάκων/ναρκωτικών την οποία μπορεί να βιώνεις εσύ ή κάποιο κοντινό σου πρόσωπο.

Παρακάτω θα βρεις μερικές από τις πιο κοινές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη χρήση φαρμάκων/ναρκωτικών. Σε παρακαλούμε να μας ενημερώσεις αν υπάρχουν κι άλλες πληροφορίες που χρειάζεσαι ή αν μπορούμε να σε βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο στο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις.

Ποιες είναι Μερικές από τις πιο Κοινές Ενδείξεις ότι κάποιος κάνει Χρήση Φαρμάκων/Ναρκωτικών;

Ένα άτομο που κάνει χρήση φαρμάκων/ναρκωτικών δεν θα καταφέρνει να ανταποκριθεί στις συνηθισμένες του ευθύνες, όπως σχολική εργασία, πρότζεκτ στη δουλειά, φροντίδα ζώων, παιδιών ή άλλων που εξαρτώνται απ’ αυτό. Τα πιάτα θα μένουν άπλυτα και δεν θα υπάρχει φαγητό στην κουζίνα. Το άτομο συχνά θα αμελεί να διατηρείται καθαρό και περιποιημένο. Πολλές φορές δεν θα τρώει ή δεν θα κοιμάται κανονικά, θα μένει άυπνο για πολλές ώρες ή θα είναι αποχαυνωμένο ή νυσταγμένο κατά τις ώρες που κανονικά κάποιος είναι ξύπνιος. Το άτομο μπορεί να είναι ευερέθιστο και ανταγωνιστικό και ακόμα και εχθρικό αν κάποιος άλλος το αμφισβητήσει. Μπορεί να αλλάξει παρέες και θα είναι μυστικοπαθές ή, πολλές φορές, θα παραμένει κρυμμένο. Τα προσωπικά του αντικείμενα από το σπίτι μπορεί να εξαφανίζονται ή μπορεί ξαφνικά να το άτομο να βρίσκεται με πάρα πολλά χρήματα στην κατοχή του.

Πότε η Χρήση Φαρμάκων/Ναρκωτικών μετατρέπεται σε Εθισμό;

Ο Εθισμός είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενη, καταναγκαστική αναζήτηση και χρήση φαρμάκων/ναρκωτικών, αλκοόλ ή άλλων παρόμοιων ουσιών, παρά τις δυσμενείς συνέπειες σε κοινωνικό, διανοητικό και σωματικό επίπεδο. Συνήθως συνοδεύεται από ψυχολογική και σωματική εξάρτηση από την ουσία της οποίας έγινε χρήση και από την εμφάνιση των συμπτωμάτων από τη διακοπή της χρήσης, όταν κάποιος μειώνει απότομα ή σταματά τη χρήση της εθιστικής ουσίας. Όταν υφίσταται εθισμός, το άτομο ελέγχεται από τη χρήση τού φαρμάκου/ναρκωτικού αντί να έχει το ίδιο τον έλεγχο. Όταν ένα άτομο χάνει την ικανότητά του να κάνει μια λογική επιλογή σχετικά με το αν θα πάρει κάποιο φάρμακο/ναρκωτικό ή αν θα πιει αλκοόλ ή όχι, τότε λέμε ότι είναι εθισμένο.

Πόσο Γρήγορα Μπορεί ένα Άτομο να Εθιστεί σε ένα Φάρμακο/Ναρκωτικό;

Σε ορισμένα φάρμακα/ναρκωτικά, ο εθισμός μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι μετά από μία, δύο ή και τρεις φορές που κάνει χρήση, το άτομο μπορεί να νιώθει τόσο έντονη επιθυμία για το φάρμακο/ναρκωτικό, ώστε ωθείται να το ξαναχρησιμοποιήσει, έστω και αν η λογική του τού υποδεικνύει κάτι άλλο. Υπάρχουν αναφορές από μερικούς ανθρώπους για το ότι η μεθαμφεταμίνη, η κοκαΐνη-κρακ και η οξυκωδόνη έχουν φέρει σ' αυτούς ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Το έκσταση (MDMA) μπορεί να αποβεί εθιστικό ταχύτατα. Το αλκοόλ και η μαριχουάνα ενδέχεται να είναι εθιστικά, συνήθως όμως πιο βαθμιαία.

Ποια Κοινωνικά Προβλήματα Δημιουργούνται ή Επιδεινώνονται από τη Χρήση Φαρμάκων/Ναρκωτικών;

Σε κοινότητες όπου υπάρχουν υψηλά επίπεδα χρήσης φαρμάκων/ναρκωτικών υπάρχουν συνήθως αυξημένα επίπεδα εγκληματικότητας και βίας, τα οποία συνοδεύονται από ακόμη υψηλότερα επίπεδα ενδοοικογενειακής και παιδικής κακομεταχείρισης και αμέλειας. Η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης ή φαρμάκων/ναρκωτικών αυξάνει τις πιθανότητες τραυματισμού από αυτοκινητικό ατύχημα. Περισσότερο επιπόλαιες σεξουαλικές επαφές ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερες εγκυμοσύνες και εξάπλωση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Είναι πιθανό να υπάρξει αύξηση των αστέγων, της ανεργίας και των θανάτων που οφείλονται στα φάρμακα/ναρκωτικά.

Τι Συμβαίνει όταν μια Έγκυος Γυναίκα Παίρνει Φάρμακα/Ναρκωτικά;

Πολλά φάρμακα/ναρκωτικά μεταδίδονται μέσω του πλακούντα και επηρεάζουν το έμβρυο. Η χρήση κοκαΐνης-κρακ, των οπιοειδών που δίνονται κατόπιν συνταγής, περιλαμβανομένης της χρήσης μεθαδόνης, υδροκωδόνης και οξυκωδόνης, ηρωίνης ή μεταμφεταμίνης, μπορεί να επιφέρει τη γέννηση ενός μωρού ήδη εθισμένου σ’ αυτά τα φάρμακα/ναρκωτικά. Η χρήση αλκοόλ μπορεί να επιφέρει μειωμένο βάρος του μωρού κατά τη γέννηση και σωματικές παραμορφώσεις του μωρού, καθώς και αναπτυξιακά και διανοητικά προβλήματα. Η χρήση κοκαΐνης μπορεί να επιφέρει γενετικές ανωμαλίες. Παραισθησιογόνα όπως το LSD, η κεταμίνη και το έκσταση (MDMA) μπορούν να προκαλέσουν αποβολή ή πρόωρο τοκετό.

Μπορεί ένα Πρόγραμμα Απεξάρτησης Πραγματικά να Βάλει Τέλος στη Χρήση Φαρμάκων/Ναρκωτικών;

Πρέπει κάποιος να επιλέξει ένα πρόγραμμα απεξάρτησης με προσοχή. Ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα απεξάρτησης πρέπει να περιλαμβάνει έναν τρόπο για τη μείωση ή και την εξάλειψη της έντονης επιθυμίας, έτσι ώστε να δώσει στο άτομο τη δυνατότητα να απολαύσει ξανά μια ζωή απαλλαγμένη από τα φάρμακα/ναρκωτικά. Εκτός αυτού, κάθε άτομο θα πρέπει να επιδιορθώσει και τις καταστάσεις στη ζωή του, οι οποίες το οδήγησαν στη χρήση φαρμάκων/ναρκωτικών εξαρχής, και θα πρέπει να οικοδομήσει εκ νέου μια ζωή, η οποία θα αντικαταστήσει εκείνη που είχε καταστραφεί από τον εθισμό. Το πρόγραμμα του Νάρκωνον για την απεξάρτηση από τα φάρμακα/ναρκωτικά και το αλκοόλ περιλαμβάνει συστατικά μέρη τα οποία έχουν αποδειχθεί επιτυχημένα σε κάθε έναν απ’ αυτούς τους τομείς.

Πώς Μπορώ να Βοηθήσω ένα Άτομο το Οποίο Κάνει Χρήση Φαρμάκων/Ναρκωτικών;

Ανεξάρτητα από τις όποιες δικαιολογίες προβάλλει ένα άτομο, η χρήση εθιστικών φαρμάκων/ναρκωτικών ή άλλων ουσιών, όπως τα διάφορα εισπνεόμενα, είναι επικίνδυνη και επιβλαβής, τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για τους άλλους ανθρώπους γύρω του. Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσει κανείς ένα άτομο είναι να το κάνει να σταματήσει. Αν το άτομο υποσχεθεί ότι θα σταματήσει και προσπαθήσει, αλλά αποτύχει, μπορείς να του σώσεις τη ζωή αν το φέρεις στο πρόγραμμα του Νάρκωνον για απεξάρτηση από τα φάρμακα/ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Πώς Μπορώ να Βάλω Ένα Άτομο να Ξεκινήσει Το Πρόγραμμα του Νάρκωνον για Απεξάρτηση από τα Φάρμακα/Ναρκωτικά;

Δυστυχώς, πολλά άτομα εθισμένα στα ναρκωτικά δεν καταφέρνουν να δουν τα ίδια τους τα προβλήματα και αρνούνται τη βοήθεια. Οι Σύμβουλοι Αποδοχής σε ένα κέντρο Νάρκωνον μπορούν να βοηθήσουν συμβουλεύοντάς σε για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης αυτού του προβλήματος και μπορούν να σε προγυμνάσουν σε όλα τα στάδια ώστε να επιτευχθεί η έλευση του ατόμου στις εγκαταστάσεις απεξάρτησης του Νάρκωνον. Εναλλακτικά, η καλύτερη λύση θα μπορούσε να είναι να βάλεις έναν επαγγελματία μεσολαβητή να έρθει στο σπίτι σου και να βοηθήσει το εθισμένο άτομο ώστε να αποφασίσει το ίδιο να πάει για απεξάρτηση. Το πλησιέστερο σ’ εσένα κέντρο Νάρκωνον μπορεί επίσης να σε συμβουλεύσει σχετικά με τις υπηρεσίες ενός μεσολαβητή.

Τι Κοστίζει η Χρήση Φαρμάκων/Ναρκωτικών;

Μια πρόσφατη εκτίμηση για το πόσα πληρώνει η Αμερική εξαιτίας της χρήσης φαρμάκων/ναρκωτικών και αλκοόλ, είναι 416 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτό ισοδυναμεί με την επιβάρυνση κάθε άνδρα, γυναίκας και παιδιού στην Αμερική με 1.300 δολάρια ετησίως. Στην Ευρώπη, τα 16 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δαπάνησαν περίπου 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας του προβλήματος από τη χρήση φαρμάκων/ναρκωτικών κατά το 2008. Στη Ρωσία, το 2008, εκτιμήθηκε ότι το πρόβλημα κόστισε στη χώρα 54 δισεκατομμύρια δολάρια.


Εγγράψου δωρεάν για να λαμβάνεις το ενημερωτικό δελτίο μας μέσω e-mail:

 ®
Μείνε Καθαρός από τα Ναρκωτικά. Οριστικά.
Λάβε Βοήθεια Τώρα
ΚΑΛΕΣΕ ΣΤΟ