ΤΟ ΠΡOΓΡΑΜΜΑ ΝAΡΚΩΝΟΝ

Τα Συστατικά του

Το πρόγραμμα Νάρκωνον είναι μια ακριβής, βήμα-βήμα αγωγή, η οποία καλύπτει όλες τις πτυχές του εθισμού ώστε να βοηθήσει τα άτομα να ξεπεράσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχουν στους ίδιους και στους γύρω τους.

Η υπερνίκηση του εθισμού μπορεί να φαίνεται δύσκολη στα άτομα, τις οικογένειες και τους συγγενείς τους. Πολλοί τοξικομανείς περνούν από πολλά προγράμματα απεξάρτησης 28 ημερών ή προγράμματα 12 βημάτων, μόνο και μόνο για να επιστρέψουν ξανά στη χρήση φαρμάκων/ναρκωτικών.

Το πρόγραμμα Νάρκωνον είναι διαφορετικό. Δεν είναι ένα πρόγραμμα 28 ημερών και δεν χρησιμοποιεί υποκατάστατα φαρμάκων/ναρκωτικών. Δεν είναι ένα πρόγραμμα 12 βημάτων. Δεν απαιτεί να πιστεύει κανείς σε κάτι.

Το Νάρκωνον πιστεύει ότι ο εθισμός ούτε κληρονομείται ούτε είναι μια ανίατη ασθένεια που απαιτεί μια αόριστη θεραπεία. Ούτε ένας εξαρτημένος θα πρέπει να είναι εξαρτημένος για ολόκληρη τη ζωή του. Το πρόγραμμα Νάρκωνον αποτελείται από μοναδικές διαδικασίες ώστε να βοηθήσει τους εθισμένους να ξεπεράσουν την εξάρτηση από τα φάρμακα/ναρκωτικά και το αλκοόλ και τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους.

Ο στόχος του προγράμματος είναι ένα άτομο απαλλαγμένο από τα φάρμακα/ναρκωτικά.


ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ

Ελευθερία από τον Εθισμό

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΘΙΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ/ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Το πρόγραμμα Νάρκωνον ξεκινά με μια διακοπή της χρήσης εθιστικών ουσιών χωρίς τη χρήση φαρμάκων ή ναρκωτικών η οποία έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει το άτομο να κόψει τα φάρμακα/ναρκωτικά, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο άνετα. (Όταν ένας γιατρός κρίνει ότι είναι ιατρικά απαραίτητο, το Νάρκωνον παραπέμπει τους μαθητές σε μια διαφορετική διακοπή της χρήσης ναρκωτικών η οποία θα γίνει με ιατρική επίβλεψη, ως προϋπόθεση για την έναρξη του προγράμματος Νάρκωνον.)

Κατά τη διάρκεια αυτού του βήματος, οι Ειδικοί του Νάρκωνον στη Διακοπή της Χρήσης Εθιστικών Ουσιών είναι σε ετοιμότητα και διαθέσιμοι για να βοηθήσουν τα άτομα κατά τις δύσκολες στιγμές μέσω του προγράμματος, καθώς σταματούν τη χρήση ναρκωτικών. Το προσωπικό του Νάρκωνον παρακολουθεί τον ύπνο, το φαγητό, την πρόσληψη υγρών και τη γενική πρόοδο μέσω της διαδικασίας. Επίσης, παραδίδουν ήπιες τεχνικές που αφορούν το σώμα, γνωστές ως βοηθήματα, για να καταπραϋνθούν οι σπασμοί και για να μειωθούν τα άλγη και οι πόνοι.

Μέσα από διαδικασίες που ονομάζονται Αντικειμενικά, το προσωπικό επίσης βοηθάει να αναπροσανατολίσει τους μαθητές προς το παρόν, κατευθύνοντας την προσοχή τους έξω από τον εαυτό και το σώμα τους και στρέφοντάς τη στο περιβάλλον γύρω τους. Τα Αντικειμενικά επίσης βοηθούν στην ανακούφιση της διανοητικής και συναισθηματικής δυσφορίας τού να κοιτάζει κανείς προς τα μέσα σε αρνητικές σκέψεις ή να παραμένει στο παρελθόν.

Τέλος, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διακοπή της χρήσης εθιστικών ουσιών. Για να λειτουργήσει σωστά το σώμα, χρειάζεται βιταμίνες και μέταλλα· τα φάρμακα/ναρκωτικά και το αλκοόλ καίνε τις βιταμίνες και τα μέταλλα και καλύπτουν τα επώδυνα σημάδια ότι το σώμα αδυνατεί. Όταν το άτομο σταματήσει τη λήψη φαρμάκων/ναρκωτικών, πόνος και δυσφορία εκδηλώνονται κατά τη φάση της διακοπής της χρήσης εθιστικών ουσιών.

Εκτός από τα βοηθήματα και τα Αντικειμενικά, οι μαθητές λαμβάνουν μια φόρμουλα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων για να τους υποστηρίξει κατά τη διαδικασία της διακοπής της χρήσης εθιστικών ουσιών και να βοηθήσει στην αποκατάσταση του σώματος.

«Δεν είχα κανένα ενδιαφέρον για οτιδήποτε, παρά μόνο να κάνω χρήση φαρμάκων/ναρκωτικών. Τώρα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Στην πραγματικότητα είμαι μέρος της κοινωνίας».

ΒΗΜΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΖΩΗ

Το Βήμα Αποτοξίνωσης για μια Νέα Ζωή είναι άλλη μία μοναδική πλευρά του προγράμματος Νάρκωνον. Βασίζεται στην ανακάλυψη του Λ. Ρον Χάμπαρντ ότι κατάλοιπα των φαρμάκων/ναρκωτικών φαίνεται να παραμένουν παγιδευμένα στον λιπώδη ιστό του σώματος και μπορούν να επανενεργοποιηθούν ακόμη και χρόνια αφού το άτομο έπαψε να παίρνει φάρμακα/ναρκωτικά. Οι επιβλαβείς σωματικές και διανοητικές επιπτώσεις των φαρμάκων/ναρκωτικών δεν τελειώνουν, ακόμη και όταν ένα άτομο σταματήσει τη λήψη τους. Συνεπώς, ένα σημαντικό βήμα είναι να αποβληθούν τα φάρμακα/ναρκωτικά από το σώμα και να τερματιστούν οι διανοητικές και σωματικές επιπτώσεις τους στη ζωή του ατόμου.

Αυτή η φάση του προγράμματος Νάρκωνον έχει σχεδιαστεί για να εξαλείψει τις τοξικές ουσίες από το σώμα, ενώ μειώνει την έντονη σωματική επιθυμία που σχετίζεται με τα φάρμακα/ναρκωτικά και το αλκοόλ. Το Βήμα Αποτοξίνωσης για μια Νέα Ζωή περιλαμβάνει σωματική άσκηση υπό τη μορφή τρεξίματος για την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος· εκτεταμένες χρονικές περιόδους εφίδρωσης σε μια ειδικά εξαεριζόμενη, ήπιας θερμότητας, ξηρή σάουνα για την αποβολή των συσσωρευμένων καταλοίπων από φάρμακα/ναρκωτικά και τοξίνες· κατάλληλη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ελαίων, που λαμβάνονται σε ακριβείς ποσότητες· και ένα καταλλήλως εξατομικευμένο πρόγραμμα που προβλέπει επαρκή ύπνο.

Η αγωγή βιταμινών που παρέχει το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια βαθμιαία αύξηση της νιασίνης, παράλληλα με άλλες βιταμίνες και συνδυασμούς μεταλλικών στοιχείων. Επιπλέον, οι μαθητές που ακολουθούν το πρόγραμμα λαμβάνουν ένα συγκεκριμένο μείγμα ελαίων. Οι μαθητές λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες αλατιού, καλίου και νερού, ώστε να παραμένουν επαρκώς ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ο σκοπός του Βήματος Αποτοξίνωσης για μια Νέα Ζωή είναι να απαλλάξει το σώμα από τα κατάλοιπα φαρμάκων/ναρκωτικών κι έτσι να βάλει τέρμα στις αρνητικές τους επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της έντονης επιθυμίας για φάρμακα/ναρκωτικά.

ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ

Μετά τη διακοπή της χρήσης εθιστικών ουσιών και το Βήμα Αποτοξίνωσης για μια Νέα Ζωή, ο μαθητής του Νάρκωνον ξεκινά τα Αντικειμενικά. Τα φάρμακα/ναρκωτικά αμβλύνουν την επίγνωση ενός ατόμου και το θέτουν εκτός επικοινωνίας με το περιβάλλον του. Τα Αντικειμενικά βοηθούν τον μαθητή να μπει σε επικοινωνία με τους άλλους και με το περιβάλλον στο παρόν, εξωστρέφοντας την προσοχή του από διαταρακτικές αναμνήσεις που συνδέονται με τη χρήση φαρμάκων/ναρκωτικών και διευκολύνοντάς τον να επιτύχει μια ευρύτερη αντίληψη που είναι λιγότερο υποκειμενική και περισσότερο αντικειμενική. Είναι σε θέση να δει τον κόσμο γύρω του με σαφήνεια, συχνά για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

«Δεν είχα καθόλου ελπίδα στη ζωή. Ήρθα εδώ ως μια κατεστραμμένη ψυχή. Το Νάρκωνον μου έδωσε πίσω τη ζωή μου».

Κατά τη διάρκεια των ποικίλων σταδίων του προγράμματος, τα Αντικειμενικά γίνονται κάθε μέρα για να βοηθήσουν τον μαθητή να βγάλει την προσοχή του από το παρελθόν και να τη φέρει στο παρόν.

Στα Αντικειμενικά, οι μαθητές μαθαίνουν επίσης δεξιότητες τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν, προκειμένου να βοηθηθούν στο να αντιμετωπίζουν τη ζωή με άνεση και να λύνουν προβλήματα μέσω της επικοινωνίας.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ

Ο στόχος μας είναι μια μακροπρόθεσμη επιτυχία για κάθε άτομο. Μετά τη Διακοπή της Χρήσης Εθιστικών Ουσιών και την Αποτοξίνωση, οι μαθητές αισθάνονται καλύτερα, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει.

Η αποτελεσματική πρακτική και η μάθηση οδηγούν σε σταθερότητα, αυτοσεβασμό και στην επιστροφή των προσωπικών αξιών. Ακριβώς όπως συμβαίνει με τις σωματικές δεξιότητες, έτσι μπορεί κανείς να μάθει και τις δεξιότητες για τη ζωή.

Το τελευταίο συστατικό του προγράμματος αποτελείται από μια σειρά από Μαθήματα Δεξιοτήτων για τη Ζωή. Αυτά τα μαθήματα δίνουν σε ένα άτομο τα εργαλεία που χρειάζεται για να παραμείνει απαλλαγμένο από τα φάρμακα/ναρκωτικά.

ΜΑΘΗΜΑ: ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΑΣ ΤΑ ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ

Για να αποφευχθούν καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη χρήση φαρμάκων/ναρκωτικών στο μέλλον, οι μαθητές πρέπει να μπορούν να αναγνωρίζουν τους πραγματικούς φίλους και τα θετικά άτομα στη ζωή τους και να απομονώνουν αυτούς των οποίων η συντροφιά θα μπορούσε να οδηγήσει πάλι σε προβλήματα. Σ’ αυτό το μάθημα, οι μαθητές μπορούν να μάθουν το πώς οι κακές αποφάσεις σχετικά με φίλους και γνωριμίες κατέστρεψαν τη ζωή τους στο παρελθόν, αλλά και το πώς να κάνουν καλύτερες επιλογές στο μέλλον.

ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

Στο Μάθημα Προσωπικές Αξίες, οι μαθητές μπορούν να μάθουν πώς οι προσωπικές αξίες χάνονται και πώς μπορούν να αποκατασταθούν. Οι μαθητές φτάνουν στο σημείο να αναγνωρίσουν τις πραγματικές υποχρεώσεις τους. Μαθαίνουν μια διαδικασία που τους επιτρέπει να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για τα προηγούμενα παραπτώματά τους και να επιτύχουν έτσι ανακούφιση από το τραύμα και την ενοχή που συνδέεται με αυτά. Στο τέλος αυτού του μαθήματος, οι μαθητές είναι έτοιμοι να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να προχωρήσουν μπροστά προς ένα θετικό μέλλον.

ΜΑΘΗΜΑ: Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ

Καθώς η χρήση φαρμάκων/ναρκωτικών και αλκοόλ συνήθως πηγάζει από μια ανικανότητα του ατόμου να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις, είναι ζωτικής σημασίας για τους πρώην εθισμένους στα φάρμακα/ναρκωτικά να μάθουν δεξιότητες για έναν εποικοδομητικό τρόπο επίλυσης προβλημάτων, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να διάγουν μια ζωή απαλλαγμένη από τα φάρμακα/ναρκωτικά. Αυτό το μάθημα διδάσκει περαιτέρω τους μαθητές διαδικασίες τις οποίες μπορούν να ακολουθήσουν προκειμένου να διορθώσουν οτιδήποτε από το παρελθόν τους, έτσι ώστε αυτό να μην αποτελεί πλέον πρόβλημα στο παρόν, και μαθαίνουν ακριβή βήματα που θα τους βοηθήσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους.

«Νιώθω ένα πλήρες άτομο. Είμαι ισχυρός, ανεξάρτητος και το άτομο που πάντα ήθελα να είμαι».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΦΙΛΜ

Μια σειρά από εκπαιδευτικά φιλμ παρουσιάζονται στους μαθητές κατά τη διάρκεια του προγράμματος, επιδεικνύοντας οπτικά τη θεωρία και τη διαδικασία κάθε πτυχής της τεχνολογίας που υπάρχει πίσω από τα στοιχεία του προγράμματος και το πώς λειτουργούν μαζί για να βγάλουν το άτομο από τον εθισμό και να το οδηγήσουν σε μια νέα κατάσταση όπου θα είναι απελευθερωμένο από τα φάρμακα/ναρκωτικά.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Όπως με οποιοδήποτε πρόγραμμα απεξάρτησης από τα φάρμακα/ναρκωτικά, η επιτυχία δεν μπορεί να εγγυηθεί. Ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας είναι η επιθυμία και η επιμονή του μαθητή για την επίτευξη μιας ζωής χωρίς φάρμακα/ναρκωτικά.

Το να ξεπεράσεις τον εθισμό χρειάζεται χρόνο και δέσμευση. Οι μαθητές προχωρούν διά μέσου του προγράμματος Νάρκωνον με τον δικό τους ρυθμό, με τους περισσότερους να χρειάζονται οκτώ με δέκα εβδομάδες. Αυτό δίνει στους μαθητές τον χρόνο και την υποστήριξη που χρειάζονται για να οικοδομήσουν μια νέα ζωή από το μηδέν η οποία να έχει γερά θεμέλια, προκειμένου να αντικαταστήσουν τη ζωή που καταστράφηκε από τα φάρμακα/ναρκωτικά ή το αλκοόλ.

Το προσωπικό του Νάρκωνον είναι ειδικά εκπαιδευμένο για να βοηθήσει κάθε μαθητή σε κάθε βήμα του προγράμματος. Βρίσκεται συνέχεια με το άτομο και είναι διαθέσιμο κατά τη φάση της διακοπής της χρήσης εθιστικών ουσιών, του Βήματος Αποτοξίνωσης για μια Νέα Ζωή και των Μαθημάτων με τις Δεξιότητες για τη Ζωή.

Για την οικογένεια του μαθητή που προοδεύει μέσω του προγράμματος τίμια και ολοκληρωτικά, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι η επανάκτηση ενός αγαπημένου προσώπου, ενώ το τελικό αποτέλεσμα για τον απόφοιτο του Νάρκωνον είναι η ευκαιρία να ζήσει μια ικανοποιητική και παραγωγική ζωή χωρίς φάρμακα/ναρκωτικά.